Oorzaak hormonen
Hormonen
Wordt de invloed van hormonen onderschat?

Waarom grijpen we vaak liever naar een reep chocolade dan een appel? En waarom zit de een eerder vol dan de ander? Vaak maak je voedselkeuzes niet bewust en zijn ze tegenstrijdig met de keuzes die we eigenlijk willen maken. Ligt dit aan een gebrek aan wilskracht of discipline? Nee, het antwoord ligt deels in hormonen! Een belangrijke reden waarom overgewicht zo complex is en door veel mensen nog steeds wordt onderschat.

Hormonen als 'boodschappers'

We kunnen hormonen zien als boodschappers tussen de organen en de hersenen die ons eetgedrag en onze voedingskeuze sturen. Hormonen zijn afkomstig uit organen in verschillende delen van het lichaam en reguleren onder andere de energie-inname en het energieverbruik. Denk bij deze organen aan de darmen, de maag en de alvleesklier. Maar ook ons vetweefsel is een orgaan en produceert o.a. een hormoon dat ons eetgedrag stuurt.

Er bestaan hormonen die specifiek verantwoordelijk zijn voor het stimuleren van honger, de ‘hongerhormonen’. Daarnaast bestaan er andere hormonen die je laten merken dat je genoeg hebt gegeten, de ‘verzadigingshormonen’. Via deze hormonen krijgen onze hersenen het signaal om ons te laten stoppen met eten. Hoe snel de hersenen het signaal ontvangen dat je vol zit, verschilt sterk per persoon en kan door veel verschillende factoren worden beïnvloed.

De werking van onze hormonen verschilt niet alleen per persoon, maar ook per fase in je leven. Zo heeft een zwangerschap of menopauze bijvoorbeeld veel invloed op de hormoonhuishouding, maar je kunt ook denken aan een traag werkende schildklier of PCOS (Poly Cysteus Ovarium Syndroom).

Hoe gewichtsverlies onze hormonen beïnvloedt

Wanneer we gewicht verliezen, verandert onze hormoonhuishouding met ons mee. Zo hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat gewichtsverlies door een dieet voor verstoorde hormonale veranderingen kan zorgen waarbij het hongerhormoon kan toenemen en verzadigingshormonen kunnen afnemen. Deze veranderingen kunnen tot meer honger en eetlust leiden, waardoor je weer in gewicht aankomt. Terwijl je dan dus heel erg je best doet om het gewichtsverlies te behouden, kom je juist aan. Deze veranderingen kunnen tot wel drie jaar duren en is een van de redenen waarom verloren kilo’s vaak toch weer terugkomen. Dit wordt ook wel het jojo-effect genoemd. Wist je dat dit zelfs bij 8 op de 10 mensen het geval is? Het is dus helemaal niet vreemd als je dit ervaart én er zijn manieren om toch de strijd aan te gaan met je hormonen. Ben je benieuwd hoe? In dit artikel lees je meer over de verschillende behandelmethoden voor overgewicht.

Wil je graag in gesprek met een zorgverlener over jouw overgewicht? Vul dan hier de vragenlijst in om jouw lichaam beter te begrijpen en vind een zorgverlener bij jou in de buurt.


Terug