Behandelingen

Bestaat er een behandeling tegen overgewicht?

Wanneer je met overgewicht kampt en graag wilt afvallen, heb je misschien van alles geprobeerd. Het kan een eindeloze strijd lijken en veel frustraties opleveren. Vaak wordt dit ook nog eens onderschat door de omgeving, waardoor je in een nog negatievere spiraal terecht kunt komen.
Toch bestaan er verschillende wetenschappelijk bewezen opties voor gewichtsbeheersing die ook voor jou kunnen werken.

Omdat (ernstig) overgewicht veel verschillende oorzaken heeft, kun je je voorstellen dat het vinden van de juiste behandeling een complex proces kan zijn. Het vaststellen van de oorzaak van overgewicht is daarom een belangrijke eerste stap in de weg naar gewichtsbeheersing. Wil jij meer inzicht krijgen in de verschillende oorzaken van overgewicht en obesitas? Vul dan de vragenlijst in zodat je het gesprek aan kunt gaan met je zorgverlener.

Onderstaand geven we je meer inzicht in vier wetenschappelijk bewezen opties voor gewichtsbeheersing*.

Gezond dieet & voldoende lichaamsbeweging

Vergeet het wonderdieet. Dit bestaat namelijk niet. In het geval van (ernstig) overgewicht zal jouw zorgverlener jouw eetpatroon samen met jou analyseren en dit meenemen in het opstellen van jouw gewichtsbeheersplan. Is er bijvoorbeeld een specifiek tijdstip van de dag waarop je doorgaans de neiging hebt om veel of ongezond te eten? Waar eet je meestal? En eet je bijvoorbeeld meer wanneer je jezelf moe, gestrest of verdrietig voelt? De antwoorden op deze vragen kunnen jou uiteindelijk helpen een duurzamere relatie met voedsel te ontwikkelen.

Daarnaast kan voldoende lichaamsbeweging je helpen wanneer je af wilt vallen. Je hoeft niet elke dag een marathon te rennen en je hoeft ook niet meteen een abonnement op de sportschool te nemen. Kleine aanpassingen kunnen al een verschil maken. Begin bijvoorbeeld met een beetje extra beweging in je dagelijks leven. Als je voor je werk bijvoorbeeld veel zit, kan elk uur opstaan en een aantal minuten rondlopen al verschil maken.

Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)

Sinds januari 2019 vergoeden zorgverzekeraars de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Met deze interventies werk je individueel en in groepsverband aan het veranderen van je leefstijl, met als primair doel het aanpakken van overgewicht. Er is hierbij aandacht voor gezonde voeding, bewegen en factoren die een negatieve invloed hebben op een gezonde leefstijl, zoals stress en slaapgebrek. Momenteel zijn er vier erkende gecombineerde leefstijlinterventies: CooL, BeweegKuur, SLIMMER en Samen Sportief in Beweging. Via de links vind je meer informatie over de verschillende programma’s.

Het volgen van een gecombineerde leefstijlinterventie is alleen mogelijk na doorverwijzing van je huisarts of medisch specialist. Via deze website vind je locaties waar de GLI wordt aangeboden.

Behandelingen zonder operatie

Er zijn steeds meer behandelingen zonder operatie beschikbaar voor gewichtsverlies, bijvoorbeeld met behulp van geneesmiddelen of een maagballon. Deze behandelingen kunnen je helpen bij het verlagen van je gewicht of ondersteunen bij het behouden van je gewicht.

Hoe geneesmiddelen voor het behandelen van ernstig overgewicht werken, verschilt per geneesmiddel. Zo kan de een voor een deel voorkomen dat de vetten uit de voeding worden opgenomen door het lichaam en verlagen anderen o.a. de eetlust door verzadigingsgevoel te stimuleren. Een geneesmiddel kan er dan bijvoorbeeld voor zorgen dat je je sneller vol voelt zitten en minder gaat eten. Je kunt ook denken aan een maagballon. De ballon wordt onder begeleiding van een arts endoscopisch geplaatst of doorgeslikt en pas in de maag gevuld. Een maagballon blijft 16 weken tot 6 maanden zitten en vermindert het hongergevoel.

Wil je meer weten over behandelingen die jou kunnen helpen met afvallen? Ga dan het gesprek aan met je zorgverlener.
Via deze website vind je een zorgverlener bij jou in de buurt.

Behandeling met operatie (metabole chirurgie)

Onder metabole chirurgie worden alle operaties verstaan die tot doel hebben om het gewicht te verminderen. Er zijn verschillende methoden, maar ze zorgen allemaal voor een beperkte voedselopname en een veranderde spijsvertering. Je kunt hierbij denken aan een maagband, maagverkleining of maagomleiding, ingrepen waarbij de maag verkleind wordt en/of de opname van voedingsstoffen in de dunne darm beperkt wordt.

Door de volumebeperking van het maagdarmkanaal zal de leefstijl veranderen en worden de porties die je eet kleiner. Naast beperkte voedselopname, kunnen er o.a. ook veranderingen optreden in de darmhormonen die een gunstig effect op gewichtsregulatie kunnen hebben, doordat ze verzadiging stimuleren en eetlust remmen. Deze veranderingen zorgen ervoor dat je afvalt. Metabole chirurgie is een intensieve behandeling die uitgevoerd wordt in het ziekenhuis of een gespecialiseerde kliniek.

Een behandeling vinden die voor jou werkt

Ben jij benieuwd welke behandeling voor jou zou kunnen werken? Neem dan eerst onze vragenlijst eens door, om meer inzicht te krijgen in de verschillende oorzaken van overgewicht. Deze vragenlijst kan je helpen het gesprek met jouw zorgverlener te starten. Ga hiervoor naar je eigen huisarts of kom via deze website in contact met een arts of medisch specialist bij jou in de buurt.


* Sommige behandelingen kunnen bijwerkingen veroorzaken. Deze informatie mag niet worden opgevat als advies of aanbevelingen voor behandelingen. Raadpleeg altijd je zorgverlener voor behandeladvies.