Oorzaak genetisch

Wordt genetische invloed onderschat?

Je kunt aanleg hebben voor het ontwikkelen van overgewicht, je genen kunnen hier namelijk een rol in spelen. Net zoals we geboren worden met een bepaalde oogkleur en haarkleur, kunnen we geboren worden met de aanleg om overgewicht te ontwikkelen. Voor veel mensen is deze mogelijke invloed op overgewicht nog onbekend en wordt dit daarom onderschat. Maar wat betekent dit in de praktijk, en hoe kun je hier het beste mee omgaan?

Hoe beïnvloeden genen het gewicht?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de invloed van genen en we weten nog heel veel niet. Maar wat we inmiddels wel weten is dat genen invloed hebben op:

  • Hoeveel voedsel we per maaltijd eten.
  • Hoe we reageren op een vol gevoel.
  • Hoe individueel onze voedselvoorkeur is.
  • Hoeveel energie we nodig hebben voor de basisfuncties in ons lichaam.
  • Hoe en waar overtollige calorieën worden opgeslagen als vet.

Dezelfde genen, een nieuwe omgeving

Onze genen zijn de afgelopen honderd jaar niet veranderd. Sterker nog, zelfs over de afgelopen 50.000 jaar zijn ze grotendeels gelijk gebleven. Maar wat wel veranderd is, is onze leefomgeving.

Vanuit onze natuurlijke aanleg hebben we een voorkeur voor een energierijk dieet. Dit komt doordat we 50.000 jaar geleden te maken hadden met voedselschaarste. Je had destijds meer kans om te overleven als het lichaam goed was in het opslaan van energie als vetweefsel.

De hersenen pasten zich hier vervolgens op aan en gingen continu op zoek naar lekkere, calorierijke voeding die het lichaam makkelijk kon opslaan als vetweefsel. Tegenwoordig zijn vette en energierijke voedingsmiddelen makkelijk verkrijgbaar, maar onze hersenen hebben zich daaraan niet aangepast.

Maar kun je dan wel iets aan je overgewicht doen?

Ja, je kunt er iets aan doen. Al is dit zeker niet altijd makkelijk en zijn snelle oplossingen niet altijd de beste oplossingen. Juist omdat iedereen anders is en een ander genenpakket heeft, kunnen we verschillend reageren op verschillende behandelingen. Wat voor de ene persoon wel werkt, werkt voor de ander juist niet. Een behandeling die volledig is afgestemd op jou als persoon, met de juiste zorg en bijsturing, is daarom van groot belang. Lees meer over de verschillende behandelmethoden voor obesitas in dit artikel.
Terug