Oorzaken

Ontdek de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van obesitas en de oorzaken ervan.

Oorzaak oorzaken

Oorzaken

Wat zijn de oorzaken van overgewicht en obesitas?

“Je moet gewoon gezonder gaan eten”, “drink wat minder biertjes”, “je moet meer gaan sporten”, “het is een kwestie van discipline en even doorbijten”. Zinnen die iedereen met overgewicht waarschijnlijk wel eens heeft gehoord. Helaas is gewicht verliezen niet zo eenvoudig en wordt de veelheid aan oorzaken nog vaak onderschat. Om dit te begrijpen, moeten we eerst kijken naar de verschillende oorzaken.

Lees meer
Oorzaak hormonen

Hormonen

Wordt de invloed van hormonen onderschat?

Waarom grijpen we vaak liever naar een reep chocolade dan een appel? En waarom zit de een eerder vol dan de ander? Vaak maak je voedselkeuzes niet bewust en zijn ze tegenstrijdig met de keuzes die we eigenlijk willen maken. Ligt dit aan een gebrek aan wilskracht of discipline? Nee, het antwoord ligt deels in hormonen! Een belangrijke reden waarom overgewicht zo complex is en door veel mensen nog steeds wordt onderschat.

Lees meer
Oorzaak genetisch

Genen

Wordt genetische invloed onderschat?

Je kunt aanleg hebben voor het ontwikkelen van overgewicht, je genen kunnen hier namelijk een rol in spelen. Net zoals we geboren worden met een bepaalde oogkleur en haarkleur, kunnen we geboren worden met de aanleg om overgewicht te ontwikkelen. Voor veel mensen is deze mogelijke invloed op overgewicht nog onbekend en wordt dit daarom onderschat. Maar wat betekent dit in de praktijk, en hoe kun je hier het beste mee omgaan?

Lees meer